Kuinka usein aloitat uuden tiedon etsimisen netistä? Todennäköisesti suuntaat heti ensimmäisenä mielestäsi parhaimpaan hakukoneeseen. Monelle meistä se on Google. Joillekin se on markkinaosuudeltaan jokin pienempi hakukone. Kirjoitat hakukenttään haluamasi hakusanan (engl. keyword) tai pidemmän hakulausekkeen (ns. pitkän hännän hakusanan, engl. long tail keyword) ja teet haun.
Silmänräpäyksessä saat eteesi hakukoneen sinulle räätälöimän hakutulosten listauksen tekemästäsi hausta. Oletko koskaan pysähtynyt pohtimaan miksi sinulle näytetään juuri niitä hakutuloksia joita juuri sillä hetkellä näet? Jos et, ja haluat oman yrityksesi sivuston saavan kävijöitä hakukoneista, niin lue tämä ja tiedät miksi hakukoneoptimointia tarvitaan.
Hakukoneen intresseissä on tarjota käyttäjälleen hyviä hakutuloksia (ja tehdä rahaa siinä sivussa)
Kun saat eteesi hakukoneen sinulle tuottaman listauksen hakutuloksista, alat etsimään listaukselta haluamaasi sivua ja tarkemmin sanottuna sen linkkiä. Jos kirjoittamasi hakutermi on ollut osuva ja myös moni muu asia oikealla tavlla, esimerkiksi mahdollinen muu selaus- ja hakuhistoriasi, käyttämäsi laite ja selain, tähden asennot, algoritmit ja monet muut tekijät, niin löydät haluamasi tiedon hakutuloksista melkolailla kärkipäästä. Hakukone toimii siis hyvin ja helposti.
Oletko koskaan pysähtynyt miettimään miksi käytät juuri sitä hakukonetta mitä käytät? Hakukoneiden toimivuus ja suosio perustuu osittain siihen, että hakukoneen käyttäjät kokevat hakukoneen toimivana. Eli että he löytävät, tai siis me kaikki hakukoneiden käyttäjät löydämme haluamamme tiedot ja sivut helposti, nopeasti ja vaivatta.
Jotta palaat käyttämään samaa hakukonetta seuraavallakin kerralla, on myös hakukoneen intresseissä pyrkiä näyttämään mahdollisimman relevantteja hakutuloksia hakuusi liittyen. Miten tämä liittyy hakukoneoptimointiin ja miksi hakukoneoptimointia tarvitaan?
Nettisivut tarvitsevat liikennettä
Kuten sinä juuri nyt olet tullut tälle sivustolle lukemaan tätä artikkelia, niin myös sinun yrityksesi nettisivut tarvitsevat asiastasi kiinnostuneita kävijöitä. Muuten nettisivuista ei ole paljonkaan iloa ja hyötyä, jos sillä ei ole kävijöitä. Sivuston informaatioarvo on nolla, jos sivuja ei kukaan löydä silloin kun niistä olevasta tiedosta olisi jotain hyötyä.
Nettisivut saavat kävijöitä esimerkiksi toisilla sivustoilla olevista linkeistä, sosiaalisesta mediasta, maksetuista mainoksista tai suorasta selaimen osoiteriville kirjoitetusta osoitteesta. Jälkimmäinen vaatii jo entuudestaan sivustolle hyvää tunnettuutta, jota pienillä brändeillä ja yrityksillä on vain harvoin riittävästi, jotta sivustolle saataisiin riittävä määrä haluttua liikennettä. Edellä mainittujen lisäksi nettisivut saavat liikennettä suoraan hakukoneista. Kuten esimerkiksi silloin kun sinä kirjoitat hakulausekkeen hakukoneeseen ja klikkaat itsesi tuloslistaukselta eteenpäin mielenkiintoiselle sivustolle. Miksi hakukoneoptimointia kannattaa tehdä? Lyhyt vastaus: jotta sivustosi näkyy tuloslistauksilla korkealla ja saa liikennettä.
Hakukoneoptimointi nostaa näkyvyyttä tuloslistauksilla
Sivustolle täytyy siis pyrkiä saamaan liikennettä eri keinoin jotta asiakkaasi löytävät yrityksesi tarjoamat tuotteet ja palvelut. Yksi erittäin hyvä keino on hakukoneoptimointi, koska se edesauttaa yrityksesi toimialasta, ongelmista, ratkaisuista, tuotteista ja palveluista kiinnostuneita hakukoneen käyttäjiä löytämään helpommin yrityksesi ja sen tuottaman sisällön.
Hakukoneoptimointi on yksi hakukonemarkkinoinnin keskeinen muoto. Sillä pyritään parantamaan yksittäisen sivun tai kokonaisen sivuston näkyvyyttä hakukoneiden hakutuloksissa. Tavoitteena on saada sen avulla lisää orgaanista, eli ei-maksettua liikennettä hakukoneista yrityksesi sivustolle. Hakukoneoptimoinnilla pyritään edesauttamaan sitä että sivusto näkyy ylipäätään sivuston sisällön ja tavoitteiden kannalta relevanttien hakujen tuloslistauksilla. Tämän lisäksi täytyy vielä näkyä riittävän korkealla hakutuloksissa, jotta sivustosi saisi klikkauksia ja kävijöitä.
Pelkkä näkyminen hakutuloksissa ei riitä; sijoituksella on väliä
Googlessa ja muissa hakukoneissa haku tuottaa tuloslistauksen, jossa yksittäisiä sivuja näytetään. Mitä laajempaa asiakokonaisuutta ja sisällöllisesti laajaa aihetta haet, sitä enemmän näet myös hakutuloksia. Listaukset saattavat olla joskus todella monta sivua pitkiä.
Kuinka monesti etsit haluamaasi hakutulosta haun toiselta sivulta? Muistatko edes koska viimeksi avasit kolmannen sivun hakutuloksista?
Kun hakulauseke on hyvin kirjoitettu ja moni muu asia kohdallaan, niin sopiva tai haluttu hakutulos löytyy usein jo ensimmäiseltä sivulta. Näin sinun ei tarvitse edes avata toista sivua. Tiesitkö, että yli 25% klikkauksista kohdistuu ensimmäiseen hakutulokseen (lähde: Search Engine Journal, Over 25% of People Click the First Google Search Result, haettu 1.3.2021). Sijoituksella on siis väliä.
Jos haluat yrityksesi nettisivun saavan klikkauksia ja kävijöitä hakukoneista, täytyy sen näkyä hakutuloksissa halutuilla hakulausekkeilla ja sijoittua tuloksissa riittävän korkealle, jotta se voi saada haluttua ja tavoiteltua liikennettä, eli kävijöitä. Tämä on se yksittäinen syy miksi hakukoneoptimointia kannattaa tehdä, koska ilman sen kehittämistä sivusto tuskin näkyy optimaalisella tavalla tuloksissa.
Miksi hakukoneoptimointia tarvitaan ja mihin se vaikuttaa?
Hakukoneoptimointia tarvitaan, jotta sivusto löytyy helpommin ja paremmin halutuilla ja tavoitelluilla hakusanoilla ja hakulausekkeilla. Hakukoneoptimoinnin toimenpiteillä parannetaan muun muassa sivuston sisältöä, hakusanojen esiintymistä sivustolla, nettisivuston käytettävyyttä ja sivuston teknistä toimivuutta. Näitä ovat esimerkiksi tekstin avainsanatiehys, sivuston metatiedot, sivuston sisäiset linkit, sivuston latausnopeus ja toimivuus mobiililaitteilla. Näitä ja monia muita asioita kehittämällä pyritään edesauttamaan sitä, että sivuston sisältö on helposti löydettävää ja luettavaa ja että sivusto on kävijälle helppokäyttöinen.
Sivuston sisäisen hakukoneoptimoinnin voidaan ajatella parantavan merkittävästi sivuston käyttökokemusta. Huomaa, että optimointia ei oikeasti enää tänä päivänä tehdä hakukoneille vaan sivuston kävijöille. Muista että hakukone toimii hyvin vain kun se ohjaa hakijan sellaiselle sivulle josta on hänelle hyötyä. Unohda siis kikkailu ja hakukoneen huiputtaminen.
Miten hakukoneoptimoinnissa pääsee alkuun?
Yrityksen sivuston hakukoneoptimointi kannattaa aloittaa mahdollisimman pian, sillä hakukoneoptimointi on varsin laaja urakka ja kaikki tehdyt toimenpiteet eivät välttämättä tuota tuloksia heti, vaan vasta hetken päästä, pidemmän tekemisen ja kehittämisen jälkeen.
Hakukoneoptimoinnissa on tärkeää muistaa, että se on kokonaisuudessaan jatkuva prosessi eikä vain yksittäinen lyhyt projekti. Hakukoneoptimointi on ennemmin maraton kuin sprintti. Matkaan kannattaa lähteä heti ja aloittaa jostakin ja edetä askel kerrallaan. Et yksinkertaisesti saa kaikkea valmiiksi huomiseksi ja saatat joutua tekemään tulevaisuudessa monia asioita uudestaan tai uudella tavalla hakukoneoptimoinnin vaatimusten muuttuessa.
Hakukoneoptimointi pitää sisällään suuren määrän toimenpiteitä sekä sivuston sisällä, että sen ulkopuolella. Sivuston sisäiseen optimointiin kannattaa kiinnittää huomiota aina kun sivustoa rakennetaan, päivitetään tai sinne lisätään uutta sisältöä. Näin viet yrityksesi sivuston hakukoneoptimointia tasaisesti eteenpäin.
Kannattaa varmistaa, että sivuston sisältö löytyy helposti ja vaivatta, eli että sivustolla pääsee helposti surffailemaan toisiinsa liittyville sivuille helposti linkkejä ja valikkoja pitkin. Yksittäisten sivujen metatiedot kannattaa laittaa kuntoon. Näistä tärkeimpiä ovat sivun Meta Title, eli sivun otsikko ja Meta Description, eli sivun kuvaus. Nämä kannattaa rakentaa sivun sisältöä kuvaaviksi ja ujuttaa mukaan tietenkin sivulle kohdennettava avainsana tai parikin.
Älä jää yksin – Apua saa helposti
Autan mielelläni kehittämään yrityksesi sivuston hakukoneoptimointia. Soita, lähetä sähköpostia, tai laita vaikka viestiä yhteydenottolomakkeella. Kerro mikä sinua askarruttaa ja minkälaisten haasteiden edessä olet. Käydään yhdessä läpi yrityksesi nettisivujen hakukoneoptimoinnin tilanne sekä tarvittavat ratkaisut ja mahdollisuudet.

Aki Hangasluoma
Yrittäjä
Sähköposti: aki@detonator.fi
Puhelin: +358 40 837 0766